In 1940 a fost fondata distileria Botran de catre una dintre familiile fondatoare ale Industrias Licoreras de Guatemala. Cei cinci frati fonadatori ai familiei Botran din Spania care s-au stabilit in Guatemala, cunoscuti pentru productia de trestie de zahar i-au ajutat sa produca primul rom sustenabil din lume. Imbatranirea romul are loc in muntii Quetzaltenango la o temperatura medie rece de 14˚C, in conditii perfecte unde se afla de altfel si casa Botran, imbuteliat romul in Mixco, langa orasul Guatemala. Botran Solera 1893 18 ani un rom special pe langa tehnica folosita, acesta imbatraneste la altitudine, ceea ce ii confera acel gust inconfundabil. Butoaiele folosite sunt butoaie vechi de sherry, Porto si bourbon. Miros: cafe, caramel, tutun cu vanilie, ciocolata neagra si scortisoara. Gust: usor dulce, cu fructe, biscuiti cu nuci dulci, stejar uscat usor condimentat cu scortisoara si caramel sarat. Final cu caramel condimentat cu piper negru si ghimbir.